Áttörés az orvostudományban! Működő szerveket nyomtattak
Áttörés az orvostudományban! Működő szerveket nyomtattak

Blikk | Híreink, 903 olvasás

Amerikai orvosok élő szövetek és műanyagok keverékéből fület, állkapcsot és izmokat nyomtattak ki és ültettek be állatokba, ahol azok normálisan működtek. Jó eséllyel embereken is lehet majd alkalmazni a sci-fibe illő orvoslást.


A Wake Forest Baptista Egyetem különleges 3D-s nyomtatója lebomló műanyagból mikrocsatornákkal átszőtt, szivacsos szövetet produkált. A Népszabadság beszámolója szerint a dolog lényege, hogy élő sejtekkel elegyített vizes géllel kombinálják a műanyagot, ami először folyékony, de gyorsan megszilárdul, és egy élő szövethez hasonló szerkezetet alkot.

Amikor a megtervezett darabkákat az állatok szervezetébe ültették, a műanyag tartószerkezet lebomlott, helyette a sejtek által termelt fehérjék természetes szövete jelent meg, melybe kívülről vérerek és idegek nyomultak.

Anthony Atala, a kutatás vezetője az NBC-nek megerősítette, hogy a lágy izmoktól a kemény porcon át a csontig mindenféle szövetet kinyomtattak.

A szükséges formát CT- vagy MRI-felvétel segítségével közlik a számítógéppel, mely az adatokat a megfelelő szoftver segítségével a nyomtatóba táplálja, és máris kész a méretre szabott szerv – írja a lap.


Címkék: